Robotik diz protezi ameliyatı, robot teknolojisinden yararlanılarak diz protezi ameliyatının gerçekleştirilmesidir. Diz eklemindeki bazı hastalıklar sonucu, eklem hastanın günlük hayatını devam ettiremeyecek kadar aşınmış olabilir. Hastanın yürüme mesafesi ileri derecede kısıtlanmış, ilaçlar ve diz eklemine yapılan enjeksiyonlar fayda etmiyor olabilir. Bu gibi durumlarda kesin çözüm genellikle diz protezi ameliyatıdır. Diz eklemindeki aşınmanın derecesine bağlı olarak tam (total diz protezi) ya da yarım protez ameliyatı uygulanabilir.

Robotik Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik diz protezi ameliyatına karar verilen hastanın ilk önce özel bir yöntem ile diz bölgesinin bilgisayarlı tomografi filmi çekilir. Bunun amacı, gelişmiş bir bilgisayar programı tarafından planlama yapılmasıdır. Bu bilgisayar program sayesinde, hastanın dizi için en uygun olan protezin boyutları belirlenir. Daha sonra belirlenen bu protez , hastanın diz kemik yapısına en uygun olan bir sanal model üzerine yerleştirilir. Normalde bu yerleştirme işlemi klasik röntgen filmi kullanarak yapılır. Robotik cerrahide ise bu yerleştirme robotun kullandığı program sayesinde kusursuz olarak yapılır. Daha sonraki aşamada, uygulanacak olan ameliyat planı oluşturulup robota yüklenir. Ameliyatı uygulayacak olan cerrah, robotu kullanarak protezi hatasız olarak yerleştirir. Robotik cerrahide hastanın kemik iliği kanalları açılmadığı için ve yağ embolisi (pıhtı atması) riski de çok azdır.

Deneyimli bir cerrah tarafından uygulanan robotik diz protezi ameliyatı ile planlanan ameliyatı neredeyse hiç hatasız olarak tamamlanır. Hata payı 1 milimetre ve 1 derece kadardır. Pratikte ise bunun bir anlamı yoktur.

Robotik Diz Protezinin Avantajları Nelerdir?

Klasik diz protezi ameliyatına göre robotik cerrahi ile uygulanan diz protezi ameliyatının bazı avantajları bulunmaktadır. Bunlar;
Robotik cerrahi ile hastanın dizine en uygun olan protez  en doğru şekilde yerleştirilir.
Ameliyat sonrası dönmede daha az ağrı olur.Hastanede yatış süresi daha kısadır.Daha hızlı iyileşme görülür.

Emboli (akciğere kan pıhtısı gitmesi) riski daha azdır.

Daha iyi hareket kabiliyeti.

Protez ömrü daha uzundur.

Unutulmaması gereken bir husus da, ameliyatı yapacak olan doktorun diz protezi ameliyatları konusunda deneyimli olması, robot kullanımını konusunda bilgili olması gerekir. Robotik cerrahinin en önemli dezavantajı ise maliyetidir.

Prof. Dr. İbrahim Tuncay

Prof. Dr. İbrahim Tuncay

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Yorum yazın